“Life is what happens to you while you are busy making other plans!”

– John Lennon –

“Life is what happens to you while you are busy making other plans!”

– John Lennon –

Heb je wel eens last van:

Mindfulness, wat is het (niet)?

Mindfulness, wat is het niet?

Mindfulness laat zich het makkelijkst uitleggen via het tegendeel. Niet mindful zijn kennen we namelijk allemaal. Dat zijn de momenten waarop we met onze aandacht even ‘weg’ zijn. Zoals bijvoorbeeld je niet meer kunnen herinneren waar je je autosleutels gelaten hebt of terwijl je met de buurvrouw in gesprek bent in gedachten zijn bij de dingen die je allemaal nog moet doen of ….. er zijn legio voorbeelden te bedenken van niet mindful zijn. En iedereen zal er zeker een paar herkennen!

Mindfulness, wat is het wel?

Mindful zijn is dan ook precies het tegenovergestelde. Namelijk met je aandacht volledig aanwezig zijn in dit moment. Je lichaam en geest op precies dezelfde plek, tegelijkertijd en volledig. Je bent met je volledige aandacht bij dat wat je aan het doen bent. Om het ook mindfulness te kunnen noemen moet die aandacht dan wel een bepaalde kwaliteit hebben, namelijk de kwaliteit van vriendelijkheid of mildheid. Met andere woorden: je bent mild en vriendelijk aanwezig in het moment. Dat klinkt heel simpel en makkelijk (en eigenlijk is het dat ook). In het dagelijks leven blijkt dat echter toch enorm lastig te zijn. Maar al te vaak zijn we in de hectiek van de dag met onze aandacht elders, of we zijn wel met onze aandacht in het hier en nu maar zijn verre van vriendelijk of mild.

Dan is het volgen van een mindfulness training misschien wel iets voor jou!

Nadeel van ‘niet mindful’ zijn

Een groot nadeel van ‘niet mindful’ zijn is dat je weinig greep hebt op je (innerlijke) leven omdat je er niet helemaal ‘bij’ bent op het moment dat het zich afspeelt. Hoe vaak ben je niet met je hoofd totaal ergens anders als met je lijf? Is je lichaam bijvoorbeeld je tanden aan het poetsen terwijl je hoofd aan het piekeren is over een moeilijke kwestie. Dit noemen we het functioneren op de automatische piloot. Op de automatische piloot kunnen je gedachten op ingesleten patronen komen die bijvoorbeeld stress en onrust tot gevolg hebben. Het doorbreken van de automatische piloot  helpt je meer greep te krijgen op je (innerlijke) leven en daardoor op een gezonde, stressbestendige en geestelijk fitte manier in het leven te staan.

Mindfulness is eigenlijk conditietraining voor de geest

Om ervoor te zorgen dat je lichaam gezond is en blijft is het belangrijk dat je voldoende slaapt, gezond eet en voldoende beweegt. Een gezonde geest in een gezond lichaam dat is wat we allemaal graag willen. Niet altijd hebben we het voor ons zeggen over de gezondheid van ons lichaam maar we kunnen wel aan een aantal voorwaarden voldoen om ons lichaam (zo) gezond (mogelijk) te houden. En zo is het ook met onze geest. Mindfulness is eigenlijk conditietraining voor je geest. Door iedere dag een beetje tijd vrij te maken voor mindfulness zorg je ervoor dat je geest in een goede conditie blijft.

Trainingsaanbod

Online mindfulness training

Online mindfulness training voor artsen

Mindfulness trainers opleiding

Agenda