Waarom zijn wij toch zo slecht in zelfzorg en zelfcompassie?

Waarom zijn wij toch zo slecht in zelfzorg en zelfcompassie?

Waarom zijn wij toch zo slecht in zelfzorg of zelfcompassie? – drie misvattingen over zelfcompassie Herken jij dit? Je hebt het druk en de dagen lijken te kort. Je hebt het gevoel dat je nog 1001 dingen moet doen. Je wordt opgeslokt door een volle to-do lijst. Weliswaar staan daar ook leuke dingen op maar zelfs de leuke dingen voelen soms als te veel. Je voelt dat de emotionele uitputting op de loer ligt. Als jij je ook maar enigszins herkent in dit verhaal weet dan: jij bent niet alleen! Heel veel mensen ervaren precies hetzelfde. Ook al heb je eigenlijk een heel leuk leven. Met een drukke baan, een gezinsleven, sociale contacten en veel te doen in te weinig tijd is het niet raar dat je je heel moe voelt. En zelfzorg staat misschien niet hoog op je to do lijstje. Maar af en toe hebben wij tijd nodig hebt om eerst onszelf op te laden voordat we weer ruimte hebben voor anderen. Zelfs als die anderen je meest dierbaren zijn. Waarom zijn wij toch zo slecht in zelfzorg of zelfcompassie? Wat maakt dat we veel makkelijker uitreiken naar een ander dan naar onszelf? Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen veel vriendelijker en zorgzamer zijn voor een ander dan voor zichzelf! Wij hebben heel veel misvattingen over zelfcompassie. Herken jij je in 1 van onderstaande misvattingen?

Zelfcompassie is hetzelfde als zelfmedelijden Dit is wel een van de grootste misverstanden. Dat zelfcompassie betekent dat je jezelf zielig vindt. Zelfcompassie voorkomt juist dat je in de val van zelfmedelijden valt. Het helpt je namelijk om moeilijke situaties en gevoelens te (h)erkennen en te bepalen hoe je het best kan omgaan met die situaties. Het geeft je steun om te doen wat nodig is. Zelfmedelijden is precies het tegenovergestelde.

Zelfcompassie is zwak. Zelfcompassie wordt makkelijk geassocieerd met zwakte. Wat heb je eraan om compassievol naar jezelf te zijn als het moeilijk is?! Juist dan moeten we onze tanden op elkaar zetten en doorbijten. Dat is wat we vaak al jong leren. Zelfs als het gaat over ernstige ziektes gebruiken wij termen als vechten en overwinnen. Deze vechtersmentaliteit helpt misschien wel in de boksring maar om met veerkracht te reageren op moeilijke dingen in het leven zijn wij meer gebaat bij liefde en steun. Dat geeft ons de kracht om door te zetten als dingen tegen zitten. Uit onderzoek blijkt dat zelfcompassie een van de meest krachtige bronnen is voor veerkracht. Je tanden op elkaar zetten en doorbijten is op de lange termijn niet goed voor je (mentale) gezondheid.

Zelfcompassie is gemakzuchtig Als ik vriendelijk en zorgzaam ben voor mezelf dan kom ik niet meer van de bank af. Dan doe ik niet meer mijn best om goed te presteren. Dan verbeter ik mezelf niet meer. Wij hebben vaak het idee dat we onszelf moeten motiveren met harde hand. Want anders worden we maar gemakzuchtig. Toch werkt zo’n sterk kritische stem eerder ondermijnend dan motiverend. Het zorgt er dan misschien wel voor dat je van de bank afkomt en die belangrijke presentatie gaat voorbereiden. Maar je wordt gedreven door angst. De innerlijke criticus appeleert aan onze angsten: de angst om niet goed genoeg te zijn, dom gevonden te worden, er niet bij te horen, kwetsbaar te zijn, anders te zijn dan anderen. Het is veel effectiever om begripvol en bemoedigend te zijn. Op deze manier zal je je gemotiveerd voelen om het beste in jezelf naar boven te halen. Niet gedreven door angst maar gedreven door zelfrespect. We hebben nog veel meer misvattingen over zelfcompassie. Kristin Neff heeft hier veel onderzoek naar gedaan en ook een TEDtalk over gegeven. De onderstaande TEDtalk is zeer de moeite waard. het gaat over het verschil tussen zelfvertrouwen en zelfcompassie en duurt 20 minuten.

Kan jij wel wat meer zelfcompassie gebruiken in je leven? En wil jij zelfzorg en zelfcompassie structureel leren integreren? Zodat je niet meer zo emotioneel uitgeput raakt. En meer ruimte overhoudt voor alle dingen die belangrijk zijn in je leven. Zodat je met meer ontspanning en gemakt kunt werken én kunt leven. Dat kan! In een Mindful Self-Compassion training leer je de wetenschappelijk onderbouwde basisprincipes en praktische tools uit de zelfcompassie die ervoor zorgen dat je ontspannen en met gemak kunt werken en leven. Je stuurt jezelf aan vanuit zorgzaamheid en bereikt daardoor meer.Er is een 8 weekse training die bestaat uit wekelijkse bijeenkomsten. Of een 4-daagse training, 4 dagen achter elkaar dompel je jezelf dan onder in de verschillende thema’s.

Tijdens deze training leer je om

  • net zo goed voor jezelf te zorgen als voor anderen
  • jezelf op een bemoedigende manier te ondersteunen
  • je zelf te motiveren met compassie in plaats van met zelfkritiek
  • op een zelfcompassievolle wijze om te gaan met moeilijke gevoelens
  • aandacht te geven aan dat wat voor jou echt belangrijk is
  • compassievol te blijven in uitdagende relaties

Je leert op een structurele manier zelfcompassie te integreren op verschillende gebieden in je persoonlijke en werkzame leven. Mocht je je afvragen of de zelfcompassie iets voor je is neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wil jij weten hoe vriendelijk jij bent voor je zelf? Doe dan de zelfcompassie test!  (Let op: deze test is Engelstalig). Krijg jij de kriebels van het woord zelfcompassie? Ben je bang dat teveel zelfzorg je zwak en passief zal maken? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat zelfcompassie precies is? Lees hier wat zelfcompassie nou eigenlijk is. Of probeer de vijf korte oefeningen in zelfcompassie eens uit de komende week!

Deel dit stuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *